Vilja logo

Aktuella resevacciner

Du är själv ansvarig för att kontrollera och vid behov ta de vacciner som krävs för ditt resmål.

Aktuella resevacciner

Länk til denna artikel: https://sveavaccin.se/vaccinat...

Översikten är mycket schematisk och är avsedd som ett hjälpmedel för individuell bedömning. Länderna är indelade efter geografiskt läge.

Indikationer för vacciner och malariaprofylax beror bland annat på resmål, typ och längd av resan och den epidemiologiska situationen vid varje given tidpunkt. Dessutom måste hänsyn tas till resenärens hälsotillstånd, ålder och tidigare vaccinationsstatus. För att maximera effekten av vaccinationen bör man i många fall börja i god tid före avresan.

Vaccinationer som vi rekommenderar för alla

I allmänhet bör du vaccineras mot difteri, stelkramp, kikhosta och poliomyelit. Vuxna som är vaccinerade mot dessa sjukdomar bör få en uppfriskningsdos ungefär vart tionde år. Även om den aktuella resan inte nödvändigtvis ökar risken för dessa sjukdomar är det lämpligt att uppdatera dessa vacciner i samband med resevaccination och rådgivning.

  • Vaccin mot difteri
  • Vaccin mot stelkramp
  • Vaccin mot kikhosta
  • Vaccin mot poliomyelit

Alla som inte tidigare har vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund eller har haft dessa sjukdomar bör vaccineras (MPR-vaccin). Detta gäller oavsett resa, men är särskilt viktigt inför resor till länder där dessa sjukdomar är vanligare än i Skandinavien. Detta gäller bland annat flera länder i Västeuropa. Risken för ett allvarligt förlopp av mässling är större hos vuxna än hos barn. Rubella hos gravida kvinnor kan orsaka allvarliga skador på fostret.

  • MPR-vaccin före resan?
  • Vaccin mot mässling
  • Vaccin mot röda hund

Andra aktuella resevacciner

Vaccin mot gula febern

Gula febern förekommer i Afrika, Sydamerika och Centralamerika. Vaccin mot gula febern rekommenderas för att skydda den som reser till ett område där det finns risk för gula febern-infektion. Vissa länder, både med och utan risk för gula febern-infektion, kan kräva dokumentation av vaccination mot gula febern (internationellt vaccinationsintyg) vid inresa. Detta gäller alla resenärer som kommer från eller reser genom länder med risk för gula febern-smitta (även lågriskländer) och kan även gälla vid mellanlandningar i sådana länder. Vissa länder kräver dokumentation av vaccination mot gula febern för alla resenärer från alla länder. Vaccinationsintyget blir giltigt 10 dagar efter grundvaccinationen. Vaccin mot gula febern kan ges från 9 månaders ålder, men vaccinationsintyg krävs normalt inte för barn under ett år.

I de flesta fall leder vaccination mot gula febern till ett livslångt skydd. Senast i juni 2016 måste alla länder införa livslång giltighet för gula febern-intyg (jämfört med den tidigare tioåriga giltigheten). Ett antal länder har redan genomfört implementeringen, men det finns fortfarande många länder som kräver bevis på att resenärer har vaccinerats mot gula febern under de senaste 10 åren. De landspecifika kraven på vaccination mot gula febern ändras då och då, och resenärer bör kontakta sin ambassad eller sitt konsulat i god tid före avresan för att klargöra behovet av ett vaccinationsintyg.

  • Vaccin mot gula febern
  • WHO Internationellt resande och hälsa: Landspecifika krav för vaccination mot gula febern
  • Länder med risk för överföring av gula febern och länder som kräver vaccination mot gula febern (maj 2021)
Vaccin mot hepatit A
Hepatit A-vaccin rekommenderas för resenärer till de flesta icke-västerländska resmål och kan ges från ett års ålder.

Vaccin mot hepatit B

Hepatit B-vaccin rekommenderas för personal inom hälso- och sjukvården och på barnhem som reser för att arbeta utanför lågendemiska områden. Det är också relevant för resenärer som kan ha oskyddat sex, injicera droger, komma i kontakt med hälso- och sjukvårdssystemet (t.ex. på grund av underliggande sjukdom) eller utsättas för olyckor (risken ökar med vistelsens längd). Man bör överväga att vaccinera barn före långtidsvistelser, eftersom de kan smittas av barn i närmiljön under lek. Vaccinet ingår i många länders barnvaccinationsprogram och kan ges från första levnadsdagen.

Vaccin mot japansk encefalit

Vaccin mot japansk encefalit rekommenderas för personer som under sjukdomssäsongen kommer att resa utanför en större stad i 3-4 veckor eller mer, eller som har upprepade korta vistelser i områden där sjukdomen är vanlig. Vaccination bör också övervägas för kortare vistelser om förhållandena tyder på att risken för infektion är särskilt hög. Vaccinet kan ges från 2 månaders ålder.

Vacciner mot meningokocker

Vaccination mot meningokocker av typ A, C, W och Y rekommenderas inför resor till ”meningitbältet” i tropiska Afrika eller andra platser där det förekommer sjukdomsutbrott. Meningokockvaccin C eller ACWY rekommenderas till barn och ungdomar som ska gå i förskola, skola eller studera i vissa västländer, bland annat Storbritannien och USA. Rekommendationen gäller i första hand barn och ungdomar under 25 år och personer på längre vistelser, men kan även övervägas för vuxna och vid kortare vistelser, beroende på den epidemiologiska situationen. Dokumenterad meningokockvaccination ACWY krävs för att få visum för pilgrimsresa till Saudiarabien. Meningokock C-konjugatvaccin kan ges från 2 månaders ålder. Tillgängliga meningokock ACWY-konjugatvacciner kan ges från 1 respektive 2 års ålder.

Vaccin mot rabies

Rabiesvaccin är relevant för resenärer som kommer att bo eller resa i områden med rabies där medicinsk behandling inte är lättillgänglig eller som kommer att arbeta med djur som kan vara infekterade med rabies. Eftersom barn kan komma i kontakt med smittsamma djur utan föräldrarnas vetskap kan det vara lämpligt att vaccinera barn som kommer att bo i områden med rabies. Det finns ingen nedre åldersgräns för användning av rabiesvaccin.

Vaccin mot encefalit orsakad av skogsfästing (TBE-vaccin)

Vaccin mot skogsfästingencefalit (TBE-vaccin) rekommenderas till personer som ska vistas i skog och mark, t.ex. i samband med orientering, skogsarbete, vandring eller camping, i områden där sjukdomen förekommer. Gäller delar av Central- och Östeuropa, Baltikum, Åland, Bornholm samt i kustområden och vid stora sjöar i södra Sverige. Vaccinet rekommenderas inte för turistresor till städer i dessa områden. Vaccinet kan ges från ett års ålder.

Tuberkulos (BCG)

Tuberkulosvaccin (BCG) är relevant för personer som inte tidigare har BCG-vaccinerats och som ska vistas mer än tre månader i länder med hög förekomst av tuberkulos och ha nära kontakt med lokalbefolkningen. Vaccinet rekommenderas också till ovaccinerade anställda som löper särskild risk att smittas av tuberkulos (hälso- och sjukvård, kriminalvård etc.) i länder med hög förekomst av tuberkulos. Det finns ingen dokumenterad skyddande effekt av BCG-vaccinet hos personer över 35 års ålder. Vaccinet kan ges från första levnadsdagen.

Vaccin mot tyfoidfeber

Rekommenderas för personer som reser till områden där tyfoidfeber är utbredd. Risken för infektion ökar med nära kontakt med lokalbefolkningen och med ökande vistelsetid. Injektionsvaccinet kan ges från 2 års ålder och det orala vaccinet från 5 års ålder.

Profylax mot malaria

Förebyggande åtgärder (profylax) mot malaria omfattar myggbettsprofylax och eventuellt medicinering. I norska folkhälsoinstitutets guide (svenska) om förebyggande av malaria hos resenärer listas de typer av malariaprofylax som rekommenderas för olika destinationer. För mer info om malaria hänvisas till folkhälsomyndigheten I Sverige.

Vaccination utomlands

Om du blir vaccinerad utomlands är det viktigt att du får skriftlig dokumentation om typ av vaccin och vaccinationsdatum så att detta kan följas upp efter hemkomsten. Detta är särskilt viktigt om vaccinationen är en del av en förebyggande behandling efter en eventuell infektion med rabies eller hepatit B.

Vaccination utomlands

Om du blir vaccinerad utomlands är det viktigt att du får skriftlig dokumentation om typ av vaccin och vaccinationsdatum så att detta kan följas upp efter hemkomsten. Detta är särskilt viktigt om vaccinationen är en del av en förebyggande behandling efter en eventuell infektion med rabies eller hepatit B.

Ytterligare information 

Fler reseråd finns på dessa webbplatser:

Kilde: Folkehelseinstituttet